faq

Waar staan de letters in de naam S.P.E.A.K. voor?

Created with Sketch.

We krijgen deze vraag vaak en eigenlijk staat het niet echt ergens voor. Deze naam hebben we bedacht door gebruik te maken van een "band name generator". Het zag er goed uit en paste bij wat we wilden doen. Dat is ook S.P.E.A.K.: vaak heel serieus, maar soms ook gewoon super random.

Waarom gebruiken jullie het woord moslimvrouwxn in plaats van moslimvrouwen?

Created with Sketch.

De term moslimvrouwxn is vanuit intersectioneel perspectief ontstaan, waarbij de positie van zwarte vrouwxn, trans vrouwxn, gender non-conforming personen, queer mensen en vrouwxn met beperking wordt meegenomen in de strijd die we gezamenlijk leveren. De term vrouw gaat in de meeste debatten alleen over cis hetero witte vrouwen. In het Engels is de term women ook veranderd in womxn, enerzijds om zich te onderscheiden van de man en tegelijkertijd de positie van zwarte vrouwxn en vrouwxn van kleur te benadrukken en trans mensen mee te nemen in de debatten. 

Wat betekent de slogan "ik ben niet jouw strijdtoneel"?

Created with Sketch.

Deze slogan is gebaseerd op en geïnspireerd door het gedicht "My body is not your battleground" van Mohja Kahf. In dit gedicht verwoordt ze hoe het lichaam van moslimvrouwxn wordt gebruikt als een politiek en ideologisch strijdtoneel, en in feite weinig te maken heeft met vrouwxn zelf. Hier hebben wij genoeg van. Lees het gedicht.

Hoe kan ik me aansluiten bij het collectief S.P.E.A.K.?

Created with Sketch.

Je kunt je aansluiten bij onze Facebook-groep om op de hoogte te blijven van onze activiteiten. Wil je een meer actievere rol? Dan kan je via de Facebook-groep een aanvraag indienen om tot  de WhatsApp groep toegelaten te worden. 

Ik ben geen moslim, kan ik me dan nog aansluiten bij het collectief S.P.E.A.K.?

Created with Sketch.

Dat kan uiteraard maar wel in de rol van bondgenoot omdat het collectief er in eerste instantie is voor moslimvrouwxn. Je kunt onze Facebook-pagina volgen om op de hoogte te blijven van onze activiteiten. Wil je ons op een meer actieve manier steunen? Stuur ons dan een mailtje om te bespreken in welke rol dit kan. 

contact

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.