Neutraliteitsonderzoek

12 mei 2022

Nawal Mustafa en Willem Hutten hebben vanuit S.P.E.A.K samen met Open Society Justice Initiative gewerkt aan een briefingdocument over kledingvoorschriften voor neutraliteit in Europa en het aanvechten daarvan. Tevens zit hier een Factsheet: "Neutraliteit" terugwinnen in het debat over religieuze kledingverboden bij. Wat is neutraliteit en wie bepaalt dat? Lees het hier.

rapport

10 december 2020


Nawal Mustafa schreef samen met TNI een rapport over Gendered Islamofobie in Europa. Meer over het rapport is te lezen op de website van TNI

steunbetuiging

20 november 2020

Maak moslims die publiek actief zijn niet verdacht. EMCEMO, het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie, S.P.E.A.K (Moslimvrouwen collectief) en Meld islamofobie hebben een verklaring uitgegeven waarin ze zich solidair verklaren met Kauthar Bouchallikht, Yassin Elforkani en Farid Azarkan. 

steunbetuiging

19 november 2020

Aanval op Bouchallikht is onderdeel van patroon. Wij steunen Bouchallikht en kennen haar als een toegewijde activist en bevlogen idealist. De campagne tegen Bouchallikht is niet gestoeld op standpunten van haar zelf, maar bestaat geheel uit guilty by association.

panel

2 november 2020

In maart 2021 zijn de landelijke verkiezingen waarbij het thema van racisme nu veel zichtbaar heeft in het politieke debat. Drie belangrijke thema’s die veel zichtbaarheid hebben hierbij zijn anti-zwart racisme, vluchtelingenhaat en Islamofobie. Hanane Lotfi praat mee in dit programma. Bekijk de livestream.

speech

8 maart 2020

S.P.E.A.K. organiseerde de tweede editie van de Muslim Womxn's March op Internationale Vrouwendag. Mede-oprichter Berna Toprak mocht een speech geven over het belang van deze march. 

interview

8 maart 2020 


Journalist Juliët Boogaard liep ook mee met de Muslim Womxn's March en sprak verschillende S.P.E.A.K.'ers over het belang van deze march. 

interview

18 december 2019


In dit interview met Frederike Geerdink voor de NRC vertellen mede-oprichters Berna Toprak en Nawal Mustafa over de positie van moslimvrouwen in Nederland en hoe we dit als S.P.E.A.K. willen veranderen. 

Berna Toprak en Nawal Mustafa

interview

17 december 2019


Mede-oprichters Berna Toprak en Nawal Mustafa vertellen over het belang van S.P.E.A.K. en wat we willen bereiken. 

interview speak lilith

interview

16 december 2019

S.P.E.A.K.'er Enaam Ahmed Ali sprak met Pakhuis de zwijger over het collectief S.P.E.A.K. en waarom zij lid is geworden. 

Enaam Ahmed Ali speak

interview

14 december 2019

Voor dit interview in de Trouw ging mede-oprichter Saida Derrazi in gesprek met oude en nieuwe feministen over de strijd voor gendergelijkwaardigheid.

Saida Derrazi feminisme

podcast

23 augustus 2019

Mede-oprichter Ibtissam Abaaziz (Meld Islamofobie) vertelt, samen met prof. dr. Annelies Moors, in deze aflevering van Baaaz podcast over de impact van het "boerkaverbod".

Ibtissam Abaaziz boerkaverbod podcast baaaz

statement against "burqa-baN"

13 augustus 2019

Today the "burqa ban" was officially implemented. S.P.E.A.K. wrote a strong statement and organized 48 organisations to speak out against this islamophobic law. TNI translated our statement and helped get international attention.  

burqa ban modern day witch hunt speak

interview

6 augustus 2019

Mede-oprichter Saida Derrazi werd door het NRC Handelsblad geïnterviewd over hoe verschillende politici reageren op het "boerkaverbod". Derrazi: "Er zijn ook vrouwen die het bevrijdend vinden, en het juist onderdrukkend vinden dat vrouwen uit commercieel oogpunt als seksobject worden neergezet. Vrouwen moeten vooral zelf weten wat ze dragen." 

Saida Derrazi interview boerkaverbod speak

Interview

5 augustus 2019

Mede-oprichter Nawal Mustafa vertelt in een interview met OneWorld waarom we S.P.E.A.K. zijn begonnen.

Nawal Mustafa interview speak

STATEMENT TEGEN HET "BOERKAVERBOD"

1 augustus 2019

Vandaag is het "boerkaverbod" officieel ingegaan. S.P.E.A.K. schreef een krachtig statement en inspireerde 48 organisaties om zich ook uit te spreken tegen deze islamofobe maatregel. 

boerkaverbod moderne heksenjacht speak

PODCAST

19 mei 2019

Mede-oprichter Berna Toprak schuift aan bij de nieuwe podcast Fufu & Dadels en gaat met Hajar Fallah in gesprek over S.P.E.A.K., vooroordelen over de hoofddoek en islamofobie. Luister de podcast terug: 

fufu en dadels speak berna toprak

Analyse

14 maart 2019

Ijzersterke analyse van Jamila Faloun over het belang van de eerste Nederlandse Muslim Women's March op zaterdag 9 maart: "Ik geloof in het rimpel-effect, dus elk steentje dat we in de zee gooien zal uiteindelijk leiden tot een tsunami maar soms gaat het niet snel genoeg en dan gooien we rotsen."

video

10 maart 2019

Maak de Muslim Women's March zelf mee! Kauthar Bouchallikht liep ook mee met de eerste Muslim Women's March in Nederland en maakte voor WijBlijvenHier.nl deze video:

wijblijvenhier muslim women's march speak

VERSLAG

10 maart 2019

Op zaterdag 9 maart is er voor het eerst een moslimvrouwenmars tijdens de Women's March in Nederland. Fouzia Outmany doet verslag van de mars: "Een historische mars, groot niet in aantallen maar in intersectionaliteit en diversiteit van de deelnemers."

womens march 2019 moslimvrouwenmars speak